Tomáš Perďoch

Mezonetový byt

Bratislava, Slovensko
2018

Koncepcia návrhu rekonštrukcie mezonetového bytu spočíva v adaptovaní požiadaviek nových majiteľov do jestvujúceho stav bytu. Jeden z hlavných kritérií je skvalitnenie vnútorného prostredia. Rekonštrukciou sa dotýka všetkých častí bytu vo väčšej či menšej miere. Dispozičné –  prevádzkové riešenie sa nemení. Zásadné je otvorenie a prepojenie jestvujúcej kuchyne s obývacou izbou, k čomu dochádza odstráneniu deliacich priečok. Prepojenie priestorov dostáva na veľkorysom charaktere, pričom dochádza k zlepšeniu prevádzkovo–komunikačného riešenia bytu zokruhovaním pohybu obyvateľov. Z priestoru sa stáva plnohodnotný charakter preplávajúceho bytu, čo slúži k lepšiemu prevetraniu a  vizuálnemu vzťahu pobytu obyvateľov. Zvyšok rekonštrukcie sa snaží riešiť problémy vizuálno-estetických problémov bytu. Pričom dochádza ku kompletnej obnove hygieny – kúpeľne a WC, úprave povrchových úprav priestorov či kompletnej výmene schodiska, ktorá je potrebná. V zásadnej vizuálnej zmene okrem prepojenia priestorov dennej časti prvej úrovne bytu je odstránenie sadrokartónových podhľadov pod ktorými sa skrýva cenná drevená konštrukcia stropu. Denná časť tak dostáva na plnohodnotnej veľkorysosti loftového charakteru. Prítomnosť dreveného stropu umocňuje estetický pocit z priestoru.

Okrem stavebných úprav je veľmi dôležitým aspektom dotvorenie priestoru druhom zariadenia, nábytku, sanitárneho vybavenia až po doplnky. Ktoré musia byť v spoločnej harmónii a umocňovať pobytový pocit z priestoru. Dôležitou súčasťou sú vstavané nábytkové zostavy realizované na mieru pre dané priestory, pričom sa snažia dopovedať či podporiť dispozično-prevádzkové riešenie bytu. Pri návrhu sú kladené dôrazy na vzdušnosť, veľkorysosť, čistotu priestoru. K čomu odpovedá dispozičné riešenie zariadenia a materiálové riešenie bytu.

Materiálové riešenie je tak v plnej miere odrazom spomínaných atribút. V návrhu dochádza k aplikovaniu kombinácii prírodných materiálov s neutrálnymi tonami farieb, zväčšia bielej či kontrastnej čiernej podtrhujúcu elegantnú stránku interiéru. Vo veľkom zastúpení je prítomnosť prírodného dreva na podlahách stropoch alebo niektorých vstavaných nábytkov. Vyváženie prírodnej materiality je kombinovaním bielych povrchov, ktoré spolu harmonizujú obytný priestor. Radikálnym stvárnením sa do popredného postavenia dostáva kuchyňa, kde spolu s obývacou izbou sa stáva jadrom bytu. Voľba farebnej škály je preto zvolená na kontrastnú čiernu. Čo umocňuje čistý minimalistický a elegantný pocit v interiéri a robí z kuchyne výrazným prvkom bytu v kontrastnom postavení vzhľadom na okolité  povrchy. V harmonickom súzvuku materiálov dochádza k výtvarnému podtrhnutiu červených nosníkov. Ktoré sú po odkrytí sadrokartónových podhľadov priznané. Stávajú sa tak súčasťou interiéru. Ich farebné stvárnenie cieľavedome podtrhuje akési hranice priestorov.

Vstupnú časť bytu tvorí chodba s dvoma rôznymi vchodmi, jedným z domovej komunikácie schodiska a druhý vstup z pavlače bytového domu. V chodbe je navrhnutá šatníková skriňa s polyfunkčnými úložnými priestormi. Povrch šatníkovej skrine je zrkadlový, čo opticky zväčšuje priestor. V hornej časti skrine je integrované osvetlenie. Odstránením monotónnosti je pomocou jednoduchého stojanového vešiaka na oblečenie a jednoduchého kresla, čo vytvára hravosť v interiéri s možnosťou variabilnosti zariadenia.

Pri návrhu WC je kladený dôraz na minimalizmus, funkčnosť a čistotu. Podlaha a steny sú obložené do polovice bielym mozaikovým obkladom o rozmere 5×5 cm vzhľadom na optické zväčšenie priestoru. Doplnené o bielu sanitu toalety so skrytou nádržkou a bieleho umývadla. Doplnené sú o čierne doplnky záchodovej kefy, držiaka na toaletný papier a osvetlenia.

Kuchyňa je v spomínanej čiernom matnom prevedení. Prevádzkové riešenie je podriadené čistej prevádzke kuchyne. Doplnená je netypicky rozsiahlou úložnou skrinou suplujúca funkciu špajze, ktorá zarovnáva priestor. Odľahčujúci charakter je dodávaný perforáciou dvierok skrine. Hravosť do elegantnej formy vkladá práca so spomínanou perforáciou a „levitáciou“ zavesených kuchynských skriniek s dôrazom minimalistické riešenia na úchyty a pod.

Obývacia izba s jedálenským stolovaním a dominantou priestoru, schodiska, je podaná vo voľnom riešení, kde je taktiež kladený dôraz na animalizmus, čistotu a poly funkčnosť priestoru. Harmonickú materiálovú bázu dopĺňa zvýraznené akcentované prvky zariadenia prinášajúce pestrosť a hravosť priestoru.

Komunikačné priestory sú zachované v minimalistickom riešení vo farebnej kombinácií bielej s prírodným drevom. Schodisko je tvorené z oceľových platových profilov ktoré majú subtílne rozmery, pričom si zachováva pocit jemnosti a elegantného vzhľadu. Priestor je doplnený o závesné svietidlá celkovo dopĺňajúce atmosféru priestoru. Chodba je taktiež ponechaná v utilitárnom riešení bez zbytočností. Presvetlenie priestoru je pomocou jednoduchých elegantných čiernych svietidiel.

V kúpeľni je uplatnený rovnaký princíp ako pri návrhu WC. Priestor je navrhnutý minimalistický s dôrazom na optické zväčšenie pomocou mozaikového obkladu s dlažbou a veľko rozmerného zrkadla. Priestor je emočné doladený rôznou formou svietidiel.

V šatníku s technickým zázemím je navrhnutá vstavaná skriňa na práčku so sušičkou a uschovanie plynového kotla. Zvyšok je pre uchovanie šatstva a odevov.

Detská izba je navrhnutá s cieľom na kvalitnú dlhoročnú životnosť, funkčnosť bez zbytočného obmieňania vzhľadom na vývoj dieťaťa. Materiálová báza je ponechaná v prírodnom dreve. Úložný šatníkový priestor je tvorený  polyfunkčnou vstavanou skriňou. Výrazným doplnkom sú vstavané police, ktorých obsah sa obmieňa počas vývoja dieťaťa a tým sa mení atmosféra priestoru. Písací stolík určený pre dve osoby  je navrhnutý ako zavesená doska na stene. Vzhľadom na menšiu podlahovú plochu je navrhnutá vstavaná posteľ, kde nočné stolíky nahradzujú police.

Spálňa rodičov si zanecháva jednoduchý čistý charakter  s prítomnosťou prírodného materiálu doplnená o dizajnové nočné stolíky. Osvetlenie je dotvorené pomocou centrálneho stropného svietidla a sekundárnych zavesených lámp suplujúcich nočné lampy.

 

Autori
Tomáš Perďoch, Helena Doršicová Barkaiová