Tomáš Perďoch

Hotel Vŕšky

Závadka nad Hronom, Slovensko
2019

Pokoj, ticho, šum lesa vinúci sa vánkom, zaručuje ničím nerušené útočisko ako stvorené na rekreáciu v prírode.
V návrhu sa snažíme preniesť tradíciu Horehronia do objektu, pričom tvarovou inšpiráciou bola pre nás práve drevenica. Pôvodný výrazný objekt socialistickej staviteľskej produkcie sme chceli pohľadovo spríjemniť materiálovou jednoduchosťou a formou. Za najdôležitejšie pokladáme miesto a tradície, nie prvotne objekt hotela. Investori chcú tradície interpretovať cez agroturistiku spojenú s výrobou domácich poctivých výrobkov.

Pôvodný objekt hotela sa nachádza v podhorskej oblasti Horehronia pri obci Závadka nad Hronom. Snahou je zvýšiť turistický ruch za pomoci zvýšenia atraktívnosti prostredia. Hlavnou túžbou investora je v súvislosti s agroturistikou obnoviť prevádzku bývalého torza hotela. V súzvuku s prírodou a malebným krajom, pozitívnym prístupom k tradíciám chcú svoju podstatnú časť investovať do agroturistického ruchu. Cieľovú skupiny budú tvoriť rodiny s deťmi, seniori, školské výlety, tábory, oslavy či firemné teambuildingy. Rozmanitosť cieľovej skupiny predpovedá potencionálne celoročné využitie hotela.
V návrhu sa snažíme preniesť tradíciu Horehronia do objektu, pričom tvarovou inšpiráciou bola pre nás práve drevenica. Pôvodný výrazný objekt socialistickej staviteľskej produkcie sme chceli pohľadovo spríjemniť materiálovou jednoduchosťou a formou. Za najdôležitejšie pokladáme miesto a tradície, nie prvotne objekt hotela. Investori chcú tradície interpretovať cez agroturistiku spojenú s výrobou domácich poctivých výrobkov. Z tejto úvahy sa plánuje v budúcnosti prepojenie hotela a okolitých pasienkov.
Situovanie objektu hotela je na vŕšku pod lesom, ktorý je vzdialený cca 4 km od centra obce Závadka nad Hronom. Jeho orientácia je na juh. Toto miesto má svoju jedinečnú atmosféru, obklopenú horami. Objekt pochádza z osemdesiatych rokov 20. stor. a bol pôvodne stavaný za cieľom ubytovne pre slobodných. Bol prevažne prevádzkovaný ako hotel. Návrhom dochádza k rekonštrukcii a obnove prevádzky. Pôvodný stav umožňuje plnohodnotné využitie celého objektu. Rekonštruované sú všetky tri pôvodné podlažia. Na objekte je realizované nové podkrovie, ktoré ma obytno – spoločenskú funkciu. Podkrovie ponúka honosné izby s najlepším výhľadom do okolitej krajiny. Pôvodný objekt je rozšírený o prístavbu reštaurácie a atraktívneho wellnessu. Fasáda bola zatraktívnená konštrukciou priebežných balkónov. Pri vytvorení základnej hotelovej jednotky = v našom prípade rodinnej izby je maximálne využitie pôvodných konštrukcií dispozície. V objekte bola preorganizovaná prevádzka vzhľadom na nové požiadavky navrhovaného riešenia. V ponuke sú od jednolôžkových, cez dvojlôžkové, dvojlôžkové s prístelkou až po rodinné izby (2+2). Nové reštauračné priestory hotela vrátane terasy ponúkajú kapacitu pre 150 osôb. V úvode spomínané spoločenské akcie ponúkajú samostatné meetingové a spoločenské priestory na každom podlaží. Vyvrcholenie spoločenského programu je možné v podkroví so spoločenským barom v herni a terasou s najkrajším výhľadom na južnú stranu Horehronia.

 

Autori
Tomáš Perďoch, Marína Ťapajnová